Aynı Salatayı Yemekten Sıkılanlara Soflarınızı ve Midenizi Şenlendirecek Birbirinden Lezzetli Tarifler

Sofralarımızın göz bebeği salatalardır. Daima tıpkı salataları yemekten sıkıldıysanız bu tanımları çok seveceksiniz. Hem sağlıklı hem pratik hem de lezzetli salata tanımlarıyla sofralarınızı şenlendireceksiniz. İşte yemeğinizin lezzetin katlayacak salatalar!

Minthe salata tanımı:

Malzemeler:

  • 1 demet körpe semizotu

  • 1/2 demet çok taze nane

  • 1/2 demet maydanoz

  • 8-10 adet sert kayısı (Dilimlenmiş)

  • 2 yemek kaşığı badem (Soyulmuş)

  • 2-3 adet ufak sarı tatlı biber (Dilimlenmiş)

Sos için:

  • 3-4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

  • 1 adet küçük uzunluk portakalın suyu

  • 1 tatlı kaşığı beyaz şarap sirkesi

  • Tuz, biber

Nasıl Yapılır?

1. Tüm yeşillikleri yıkadıktan sonra kurutun ve elinizle irice ayıklayın.

2. Badem, sarı biber ve kayısı dilimlerini salata ile karıştırın.

3. Sos için gerekli malzemeyi bir kaba alarak karıştırdıktan sonra salatayı sos ile tamamlayın ve servis edin.

Afiyet olsun.

Portakallı ıspanak salatası tanımı:

Malzemeler:

  • 2 adet portakal (Soyulmuş ve dilimlenmiş)

  • 100 g bebek ıspanak

  • 2 adet bebek turp (İnce dilimlenmiş)

  • 1 adet kırmızı soğan (İnce dilimlenmiş)

Sos için:

  • 3 g toz tarçın 

  • 15 ml zeytinyağı

  • 5 g süzme bal

  • 2 g Dijon hardalı 

  • 6 ml limon suyu

Nasıl Yapılır?

1. Hardal, bal ve limon suyunu bir kaseye alın ve zeytinyağını yavaş yavaş ekleyip bir çırpma teli yardımıyla kıvamlı bir sos elde edin.

2. Son olarak toz tarçını ekleyip karıştırın.

3. Portakal, ıspanak, turp ve kırmızı soğanı servis tabağına dizin ve üzerine sosu ek ettikten sonra servis edin. 

Afiyet olsun.

Ispanak salatası tanımı:

Malzemeler:

  • 2 adet yeşil elma (İnce dilimlenmiş) 

  • 60 g Akdeniz yeşilliği 

  • 120 g ıspanak 

  • 2 dilim keçi peyniri 

  • 1 çay bardağı ceviz 

  • 1/2 çay bardağı üzüm ya da kuru yaban mersini 

  • 1 çay bardağı lor peyniri 

Sos için:

  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı 

  • 1 yemek kaşığı balzamik sirke 

  • 2 yemek kaşığı hardal 

  • 3 yemek kaşığı bal 

  • Tuz 

Nasıl Yapılır?

1. Tüm yeşillikleri yıkayıp doğradıktan sonra güzelce karıştırın. 

2. Lor peyniri ve cevizi tereyağında kavurup soğuduktan sonra salatanıza ekleyin. 

3. Keçi peynirini lor ve cevizi kavurduğunuz tavada birkaç saniye kızartıp salatanın üzerine koyun. Son olarak kuru üzüm yahut yaban mersini ile yeşil elma dilimlerini ekleyin. 

4. Sos gereçlerini bir kasede karıştırıp uygunca çırptıktan sonra salatının üzerine gezdirin ve servis edin.

Afiyet olsun.

Çin salatası tanımı:

Malzemeler:

  • 1 su bardağı yasmin pirinç

  • 2 adet kırmızı biber

  • 2/3 su bardağı konserve mısır

  • 6-7 adet kornişon turşu 

  • 3-4 kol dereotu 

  • 1 adet soğan 

  • 2 kol taze soğan 

  • Zeytinyağı 

  • Limon

  • Tuz

Nasıl Yapılır?

1. Pirinci soğuk suda yıkayın. 

2. 1 su bardağı su eklenerek haşlanır. 

3. Materyallerin hepsi küçük küpler halinde doğranır. 

4. Soğuyan pirinçlerin üzerine doğranan sebzeler eklenir. 

5. Dereotu ve soğan ince kıyılarak ek edilir. 

6. Zeytinyağı, limon ve tuz bir kapta karıştırılır. Sos salatanın üzerine dökülerek servis edilir. 

Afiyet olsun.

Mimoza salatası tanımı:

Malzemeler:

  • 3 adet patates

  • 2 adet havuç 

  • 2 adet kırmızı pancar

  • 3-4 yemek kaşığı mayonez

  • ½ demet dereotu 

  • ½ demet maydanoz 

  • 6 adet kornişon turşu 

  • Tuz, karabiber

Nasıl Yapılır?

1. Patates, havuç ve pancar başka tencerelerde haşlanır. 

2. Haşlanan sebzeler tuz ve karabiber ile tatlandırılır. 

3. Maydanoz ve dereotu ince ince kıyılır.

4. Turşu küçük, küp küp kesilir.

5. Kelepçeli küçük bir kaba ezilen patates dizilir. Ortasına mayonez sürülür ve devam edilir.

6. Üzerine haşlanan ve rendelenen havuç gelir, yeşilliklerin bir kısmı eklenir, mayonez sürülür ve devam edilir.

7. En üste haşlanmış ve rendelenmiş pancar eklenir. 

8. Hazırlanan salata kelepçeli kap ile dolaba kaldırılır ve soğuduktan sonra servis edilir. 

Afiyet olsun.

Zırh salatası tanımı:

Malzemeler:

  • ½ demet ıspanak 

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 

  • 3 kısım taze soğan 

  • 1 çay kaşığı toz kişniş 

  • 2 diş sarımsak 

  • Süzme yoğurt

  • Pul biber

  • Tuz

  • 1 yemek kaşığı tereyağı 

Nasıl Yapılır?

1. Ispanaklar ve soğan yıkanır, ince ince doğranır. 

2. 3 yemek kaşığı zeytinyağı tavaya alınır ve evvel soğanlar kavrulur. Akabinde ıspanak eklenerek kavrulmaya devam edilir. 

3. Tuz ile tatlandırılır. Ocaktan alınır ve ılımaya bırakılır. 

4. Sarımsaklar ezilir, süzme yoğurt ve baharatlar ile karıştırılır. 

5. Ispanakların üzerine koyulur. 

6. Pul biber tereyağında kızdırılır ve üzerine dökülerek servis edilir.

Afiyet olsun.

Çıtır karnabahar salatası tanımı:

Malzemeler:

  • 1 adet küçük uzunluk karnabahar

  • 1 adet Yedikule marul (Yaprakları yıkanmış ve kurulanmış)

  • Tuz

  • Toz kırmızı biber

  • 3-4 kaşık un

  • 1 adet yumurta

  • 4-5 kol maydanoz ve dereotu

  • Sosu için:

  • 2 yemek kaşığı süzme yoğurt

  • 1 tutam köri

  • 1 tutam pul biber

  • 1 tatlı kaşığı hardal

Nasıl Yapılır?

1. Karnabaharı bütün olarak tuzlu suda haşlayın ve suyunu yeterlice süzdükten sonra soğumaya bırakın.

2. Karnabaharı soğuduktan sonra biçimi aşikâr olacak biçimde ufak modüllere ayırın.

3. Tuz, kırmızı toz biber ve unu bir kapta karıştırın. Yumurtayı da farklı bir kapta çırpın.

4. Karnabahar kesimlerini evvel unlu karışıma, daha sonra yumurtaya bulayarak kızgın yağda kızartın. 

5. Sos için tüm malzemeyi bir kaba alarak karıştırın.

6. Çıtır karnabaharları marul yapraklarına koyun ve üzerine az bir ölçüde sos gezdirin.

7. Maydanoz ve dereotu yapraklarını kızartın ve çıtırlıkları bozulmadan servis öncesi karnabahar salatası üzerine serperek servis edin.

Afiyet olsun.

Ahtapotlu teke salatası tanımı:

Malzemeler:

  • 500 gr taze karides

  • 500 gr ahtapot

  • 3 yemek kaşığı sirke 

  • 7 yemek kaşığı zeytinyağı

  • ½ demet maydanoz

  • 3 diş sarımsak

  • 4 yemek kaşığı limon suyu

  • 1 tatlı kaşığı tuz 

Nasıl Yapılır?

1. Bütün ahtapot dondurucu da dondurulur. 

2. Donan ahtapot su, tuz ve sirke ile kapağı kapalı kısık ateşte yumuşayana kadar 1,5 saat pişirilir.

3. Haşlanan ahtapotun derisi soyulur, şerit şerit kesilerek soğumaya bırakılır.

4. Karidesler ayıklanır. 

5. Su eklenerek kaynatılır. 

6. Karides ve ahtapotlar servis tabağında harmanlanır.

7. Maydanoz ince kıyılarak üzerine dökülür.

8. Sarımsaklar ezilir, zeytinyağı, limon suyu, tuz ve sirke eklenerek sos karıştırılır. 

9. Ahtapot ve karideslerin üzerine gezdirerek servis edilir. 

Afiyet olsun.

Tablacı salatası tanımı:

Malzemeler:

  • 3 adet domates

  • 1 orta uzunluk beyaz soğan

  • ½  demet maydanoz

  • 2 tatlı kaşığı sumak

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı

  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber

Nasıl Yapılır?

1. Soğan piyazlık doğranır. Sumak ve tuz eklenerek el ile hafif yoğurarak karıştırılır. 

2. Domates ince ince doğranarak soğanlarla karıştırılır. 

3. Maydanoz ince ince doğranarak eklenir.

4. Kalan gereçler eklenerek harmanlanır. 

Afiyet olsun.

Bademli brüksel lahanası tanımı:

Malzemeler:

  • 5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

  • 5 yemek kaşığı limon suyu

  • 4 -5 kol taze doğranmış maydanoz 

  • Tuz

  • Karabiber

  • Yarım kilo brüksel lahanası, ikiye bölünmüş ve ince dilimlenmiş (yaklaşık 8 fincan)

  • 1 çay bardağı doğranmış kızarmış badem

  • 1 çay bardağı nar tanesi

  • Servis için tıraşlanmış parmesan peyniri

Nasıl Yapılır?

1. Orta uzunluk bir kapta zeytinyağı, limon suyu, maydanoz, 2 çay kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı karabiber birleşinceye kadar çırpın. 

2. Brüksel lahanasını ekleyin ve büsbütün kaplanıncaya kadar fırlatın. Bir saat bekletin ve brüksel lahanalarının yeterlice soslanmasını sağlayın. 

3. Servis yapmadan evvel en az 20 dakika ve 4 saate kadar orta sıra fırlatarak bekletme sürecini yapabilirsiniz. 

4. Badem ve nar tohumlarını katın ve servis yapmadan evvel tıraşlanmış parmesan ile süsleyin. 

Afiyet olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir