ORDU (İGFA) – Ordu Büyükşehir Belediye Lideri Dr. Mehmet Hilmi Güler’in vilayet genelindeki tarım ve hayvancılık potansiyelini daha verimli hale getirmek için ilgili kurumlar ve şahıslarla iş birliği içerisinde başlattığı çalışmalar meyvelerini verdi.
2020 yılında başlayan çalışmalarla üretilmeye başlanan ve birinci üretimlerinden elde edilen buğdaylar ile ekmek üretimi sağlanarak vatandaşların tüketimine sunulan siyez buğdayının üretim alanı her geçen gün artıyor. OBB Tarım ve Hayvancılık Dairesi Başkanlığı ve Ordu Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü çalışma ile toprağın rahmetiyle harmanlanan insan emeği, üreten bir güce dönüşüyor.
MESUDİYE’DE SİYEZ BUĞDAYI TOHUMU TAĞITILDI
Büyükşehir Belediye Lideri Dr. Mehmet Hilmi Güler’in gelir getirici projeleri ortasında yer alan “Siyez Buğdayı Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi Kapsamında” Mesudiye İlçesinde faaliyet gösteren üreticilere 20 bin kilogram Siyez buğdayı tohumu dağıtımı yapıldı.
Siyez Buğdayı Dağıtım Merasimine Ordu Büyükşehir Belediyesi Lider Vekili Celal Tezcan, Mesudiye Kaymakamı Bahri Gökalp, Mesudiye Belediye Lideri Muammer Özer, Vilayet Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Ekrem Uğurlu, davetliler ve üreticiler katıldı.
160 TON HASAT BEKLENİYOR
800 dekar alanda ekilen siyez buğdayı tohumu ile birlikte 160 ton siyez hasadı gerçekleşecek. Tarıma kazandırılan atıl tarım topraklarının dekarı ise 31 bin 200’e yükselecek.
SİYEZ BUĞDAYININ ÖNEMİ
Siyez buğdayı geçmişi yaklaşık 10 bin yıl öncesine kadar dayanır. Siyez buğdayı klâsik bir biçimde üretilir ve öğütme süreci de klâsik bir halde gerçekleştirilir. Süreç görmemiş olması ve besin bedellerinin yüksek olması nedeni ile siyez buğdayı günümüzde en çok tercih edilen buğday cinslerinden biridir.
Siyez buğdayından yapılan bulgur, ekmek vb. eserler antioksidan bakımından son derece zengindir. Bu özelliği nedeni ile hücre yapısının korunmasını ve yaşlanma belirtilerinin gecikmesini sağlar. Mineral ve vitamin açısından epey zengindir. Posa ve lif bakımından da güçlü bir eserdir.