Tarım ve Orman Bakanlığı, son günlerde fiyatıyla tenkit konusu olan kuru soğan üretimine ait, “Nisan ayı prestijiyle Adana ve Hatay vilayetlerimizde turfanda soğan hasadı başlamıştır. İçinde bulunduğumuz bu periyotta, geçen yılın üzerinde bir rekolte kelam bahsidir. 2022 yılında Adana ve Hatay vilayetlerimizde 272 bin ton olan turfanda soğan üretiminin, bu yıl 284 bin tona yükselmesi beklenmektedir. Yeni hasatlarla birlikte üretilen ve sofralarımıza gelmeye başlayan soğan ölçüsü, halkımızın gereksinimini ziyadesiyle karşılayacak seviyededir” açıklamasını yaptı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, bugün yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde fiyatıyla tenkit konusu olan kuru soğan üretimine ait bilgi verdi. Son 10 yıllık ortalamalara nazaran Türkiye’de yılda 2 milyon 100 bin ton kuru soğan üretildiği, bu sayının geçen yıl 2 milyon 350 bin tona ulaştığı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:
“Türkiye İstatistik Kurumu datalarına nazaran; 2021-2022 pazarlama yılında yurt içi kullanım ölçüsü 2 milyon 87 bin ton ve yeterlilik oranımız yüzde 114,7’dir. Bu bilgiler dikkate alındığında, muhtaçlığımızı karşılayacak seviyede kuru soğan üretiminin gerçekleştirildiği görülmektedir. Sahip olduğumuz arazi varlığı ile farklı coğrafik bölgelerimizde değişen iklim özellikleri, ülkemizin bir bölgesinde ekim yapılırken bir öteki bölgemizde hasat yapmaya imkan vermektedir. Böylelikle halkımızın besin gereksinimi kesintisiz bir biçimde karşılanmaktadır.
“TURFANDA SOĞAN HASADI BAŞLADI”
2022 yılında hasat edilen ve depolanan kuru soğanların yıl içerisinde tüketimi devam etmekle birlikte, ülkemizin güney bölgelerinde yeni üretim dönemine ait birinci hasatlar da başlamıştır.
Bu kapsamda, nisan ayı prestijiyle Adana ve Hatay vilayetlerimizde turfanda soğan hasadı başlamıştır. İçinde bulunduğumuz bu periyotta, geçen yılın üzerinde bir rekolte kelam hususudur. 2022 yılında Adana ve Hatay vilayetlerimizde 272 bin ton olan turfanda soğan üretiminin, bu yıl 284 bin tona yükselmesi beklenmektedir. Yeni hasatlarla birlikte üretilen ve sofralarımıza gelmeye başlayan soğan ölçüsü, halkımızın gereksinimini ziyadesiyle karşılayacak düzeydedir.”