Zeytinyağı mı yoksa ayçiçek yağı mı kullanmalısınız? Artılarıyla eksileriyle aralarındaki farklar…

Tarihi MÖ 6000’li yıllara dayanan zeytinyağı günümüzde de sofralarımızın vazgeçilmezi. Antioksidan içeriğiyle ziyanlı hususların bağırsaklardan uzaklaştırılmasında ve karaciğerin daha faal çalışmasında kıymetli rol oynar. Diyabet hastaları için yararlı bir besin olup birebir vakitte kolesterolün de dostudur. Tabi Her şeyin fazlası ziyanlı olduğu üzere, zeytinyağı da kararında tüketilmelidir.
İlk fabrika üretimi 1835 yılında Rusya’da başlayan ayçiçek yağı ise sofralarımızda vakitle geniş yer kaplamaya başlamıştır. E vitamini ölçüsü bol olan ayçiçek yağı omega 6 tarafından de zengindir. Fakat çoklu doymamış yağ oranı yüksek olması nedeniyle dikkatli tüketilmesi ve tüketiminin en alt düzeyde tutulması önerilmektedir. Uzmanlar tarafından, ayçiçek yağının beden tertibimiz üzerinde olumlu tesirleri olduğu açıklanmaktadır. Bu müşahedeler kimi bilim adamları tarafından onaylanırken bazıları tarafındansa onaylanmamaktır.

Günden güne artan sıhhat meseleleri hayatlarımızın merkezinde yer alıyor. Pekala sağlıklı hayat yolunda işe nereden başlamalıyız? Türk mutfağının vazgeçilmezi yağlar olunca buradan yola çıkmak hoş bir başlangıç olacaktır.Zeytinyağı ve ayçiçek yağı bilinen en sağlıklı bitkisel yağlardan ikisidir ve birçok tüketici bu iki yağı market raflarında karşılaştırarak ikisi ortasındaki farkları bulmaya çalışmaktadır. Bu iki farklı bitkisel yağın benzerlikleri olsa da iki yağı birbirinden ayıran belli farklılıklar da vardır.
Anahtar fark: Ayçiçeği ve Zeytinyağları en çok bilinen bitkisel yemeklik yağ tipleridir. En büyük fark kökenlerinde yatmaktadır; yani ezilmiş ayçiçeği tohumlarından ayçiçeği yağı elde edilirken ezilmiş zeytinlerden zeytinyağı elde edilir.
Çoğu insan yemekleri için yağ alışverişi yaptığında üç faktörü göz önünde bulundurur: yağın beslenmeye ne üzere faydalarının olduğu, tadının nasıl olduğu (aroması varsa) ve kaç derece sıcaklıkta pişeceği. Aşağıda, şuurlu bir karar vermenize yardımcı olmak için zeytinyağı ve ayçiçek yağını beslenme faydaları, lezzet ve pişme noktasıyla karşılaştırıyoruz.

Beslenme

Zeytinyağı ve ayçiçek yağının her ikisi de düzgün kolesterolü desteklerken makûs kolesterolü denetim altında tutmaya yardımcı olan sağlıklı yağlar üzere emsal tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ düzeylerine sahiptir. Ayçiçek yağı, çoklu doymamış bir yağ olan linoleik asitte, zeytinyağı ise tekli doymamış bir yağ olan oleik asitte daha yüksektir. Her ikisi de özgür radikallere karşı savunmaya yardımcı olan nispeten uygun E vitamini düzeylerine sahiptir. Bununla birlikte, zeytinyağı kan pıhtılaşmasına katkıda bulunan ve kemikleri güçlendiren K vitamini bakımından daha yüksektir. Bu nedenle, besin kıymeti kelam konusu olduğunda zeytinyağının bir üstünlüğü vardır.
Tat

Zeytinyağı ve ayçiçek yağı farklı lezzet profillerine sahiptir, bu da onları yemek yaparken hangi yemeklerde kullanmak isteyebileceğinizi tesirler. Sızma zeytinyağı en az işlenmiş zeytinyağı çeşididir ve bu nedenle en bariz zeytin tadına sahiptir. Zeytinyağının tadı, baz olarak kullanılan zeytin tiplerine bağlıdır, fakat ekseriyetle “çimen kokulu” yahut “biberli” olarak tanımlanır. Bir öbür yandan, ayçiçek yağı, geldiği bitkiyi anımsatan hafif bir tada sahiptir. Ayçiçek yağı, lezzet olarak zeytinyağına nazaran daha fazla nötrdür ve bu nedenle, yağın ağır tadını almak istemeyeceğiniz durumlar (belirli tanımların pişirilmesi gibi) için uygundur. Bir başka yandan, bu klasik, taze lezzeti elde etmek istiyorsanız katiyetle zeytinyağını satın almalısınız.

Pişme Noktası Zeytinyağı bazen daha düşük bir pişme noktasına sahip olarak tanımlanırken, yüksek kaliteli Milavanda tarafından sunulanlar üzere zeytinyağı, pişmeden yaklaşık 204 Derece’ye kadar çıkabilir. Kızgın yağda kızartmaların birçok 176 ila 190 Derece ortasında gerçekleştiğinden, bu ekseriyetle konutta kızgın yağda kızartma ve öteki yüksek ısıda pişirme durumları için kafidir. Ayçiçek yağı, 232 Derece civarında biraz daha yüksek bir pişme noktası sunar, fakat meskende pişirme uygulamalarının birden fazla bu kadar yüksek ısı gerektirmez. Sonuç olarak, bu yağlardan rastgele birini kızartma yapmak yahut sotelemek için kullanabilirsiniz.

Peki yarar ve ziyan açısından iki yağ ortasında fark oluşturan etkenler nelerdir?
İlk olarak, zeytinyağı doğal usullerle üretilirken ayçiçek yağı kimyasallara ve özel ısı süreçlerine maruz kalarak son halini almaktadır. Daha hafif tat ve koku elde etmek birebir vakitte raf ömrünü uzatmak ismine ayçiçek yağı rafine edilmektedir. Rafine süreci mühletince uygulanan ısı, kimyasal ve basınç yağda eriyen antioksidanları (E vitamini) yok etmektedir.
Kolesterol açısından baktığımızda ise zeytinyağının kolesterole olumlu tesirinin çok olduğunu söylemek gerekir. Hormonların ana unsuru ve anne sütü içinde ağır oranda bulunan kolesterol hayli yararlı bir unsurdur. Buradaki kıymetli noktaysa kolesterolün oksitlenmesi durumunda saf değiştirerek sıhhat düşmanı olmasıdır. Ayçiçek yağında ise içerisindeki kolesterolün oksitlenmesi sebebiyle yararının ziyana dönüşmesi kelam konusu olabilmektedir.
Sağlıklı yaşamak ve sıhhatle kalmak için, doğal ve sağlıklı olan zeytinyağının tesirlerini azımsamayın ve sofralarınızdan eksik etmeyin. Zeytinyağınızı salatalarınıza, zeytinyağlı yemekler yaparken kullanabileceğiniz üzere, tüm yemeklerinizde pişmiş olarak da tüketebilirsiniz. Etinizi, soğanınızı kavururken de zeytinyağı kullanabilirsiniz.

Hangi Yağı Seçmelisiniz?
Şu an muhtemelen zeytinyağı mı yoksa ayçiçek yağı mı seçmeniz gerektiğini merak ediyorsunuzdur. Bu yağların her ikisinin de birtakım benzerlikleri vardır, ancak birebir vakitte onları farklı senaryolara uygun kılan farklılıklar da vardır. Tadı ve lezzeti ile zeytinyağı daha çok tercih edilir ve kızartma da dahil olmak üzere birçok farklı pişirme uygulaması için el altında tutulması gereken çok istikametli kullanabileceğiniz bir yağdır. Bununla birlikte, ayçiçek yağının hafif tadı ve daha yüksek pişme noktası, çok yüksek pişirme sıcaklıklarında pişiriyorsanız yahut çalışıyorsanız yeterli bir seçimdir. Muhtemelen zeytinyağını daha sık kullanacaksınız, ayçiçek yağını yedek olarak kilerinizde bulundurmak uygun bir seçenek olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir